Werken aan de toekomst van kinderen.

'Het blijft mij verwonderen wat kinderen ons allemaal kunnen laten zien.'

7 februari 2023
Categorie: Edux

Mijn naam is Ietje Corman en ik werk als adviseur/opleider pedagogisch educatieve beeldcoaching (PEB)/supervisor PEB vanuit Edux.

Onze pedagogische visie is geloven in diversiteit, nieuwsgierigheid en competente kinderen. Kinderen hebben hun unieke kwaliteiten en veel mogelijkheden. Ze zijn nieuwsgierig, willen al doende ontdekken en nieuwe ervaringen opdoen. Ze willen grenzen verleggen, anderen ontmoeten en zich ontwikkelen. Voortdurend, met vallen en opstaan. Alle kinderen doen dat op hun eigen manier en in hun eigen tempo. Wij zien ieder kind als een bron van inspiratie, vol nieuwe creatieve ideeën. Een kind dat lekker in zijn vel zit en met hoge betrokkenheid actief is, kan zich maximaal ontwikkelen. Welbevinden en betrokkenheid vormen samen de bril waardoor wij in iedere situatie kijken naar hoe we de ontwikkeling van het kind kunnen verrijken.

Mijn drijfveer is om onze pedagogische visie in de praktijk uit te dragen, PEB is daar een prachtig en effectief middel voor. In het klein kijken naar kinderen om daar grootse betekenissen aan te kunnen geven. Het werkelijk zien van diversiteit, nieuwsgierigheid en competentie van kinderen is zo betekenisvol. Het blijft mij verwonderen wat kinderen ons allemaal kunnen laten zien. 

Mijn missie is hier zoveel mogelijk professionals in mee te nemen zodat kinderen werkelijk als inspiratiebron gezien worden.  De meeste voldoening haal ik vervolgens uit de praktijkbeelden waarin zichtbaar wordt wat de inzichten van de professionals voor de kinderen opgeleverd hebben, daar word ik heel blij van…..

Voordat ik opleider PEB (VIB) werd, ben ik ruim 20 jaar manager binnen de Plusopvang van Wij zijn JONG geweest en heb ik altijd met PEB (VIB) gewerkt in al mijn teams. Voor mij hét instrument wat bij uitstek geschikt is om echt naar kinderen te kijken en dan samen met de professional te onderzoeken hoe het kind gevolgd en/of ondersteund kan worden. Sinds 2008 ben ik opleider PEB en heb ik al mijn managementtaken losgelaten en me volledig op PEB gestort. Een keuze waar ik geen moment spijt van heb gehad. Ik zie het als een enorme verrijking om zoveel mogelijk mensen de effecten van PEB te laten ervaren. Iedere opleidingsgroep is weer een feestje en ik blijf me verwonderen over wat kinderen ons steeds weer laten zien. Ik zie het als mijn missie hier zoveel mogelijk professionals in mee te nemen zodat kinderen eerder gezien worden in wat ze nodig hebben. En dan ligt mijn passie vooral bij die kinderen die dat net wat lastiger laten zien.

Over PEB bij Edux
Als expertisecentrum in toegepaste pedagogie werkt Edux nauw samen met partners in het onderwijs, zorg, sport, technologie, cultuur, overheid en bedrijfsleven. Bij Edux kunnen ouders, professionals en organisaties expertise halen of brengen. Wij bieden onze diensten aan door middel van advies, opleidingen en consultancy.

Sinds 1 januari 2023 hebben we de naam VIB losgelaten en zijn we verder gegaan met: Pedagogisch Educatieve Beeldcoaching (PEB).

Een nieuwe naam die beter past bij de inhoud van onze opleiding en bij de expertise die we de afgelopen 20 jaar hebben opgedaan. We sluiten hiermee nóg beter aan bij de kinderopvang en het onderwijs.

Edux biedt mij naast het opleiden ook ruimte om PEB verder door te ontwikkelen en van daaruit zijn weer meerdere opleidingen ontstaan:

  • PEB en Pluskinderen
  • PEB samen met ouders
  • PEB in ontwikkelingsgericht werken.
  • PEB in de babygroep

Edux heeft de erkenning vanuit het FCB en maakt onze opleidingen Pedagogisch Educatieve Beeldcoaching (PEB) en PEB in de babygroep IKK proof. Dit biedt weer extra mogelijkheden om de kwaliteit in de Kinderopvang met PEB te bewaken. En dat is precies waar ik me graag voor inzet.